tisdag 23 maj 2017

Regnigt i New York


 I morse vakande vi alldeles för tidigt igen. Men vi sov ändå lite mer än natten innan. Vi vaknade vid 5 och var nästan först till frukosten. Eftersom det regnade idag och skulle göra det mest hela dagen bestämde vi oss för att gå mot New York public library, mest för att vi har sett många scener ur olika filmer från denna plats. På vägen dit gick vi i många affärer och flera Starbucks. Maria handlade en fin kostym, kjol och kavaj, annars blev det inte så mycket shoppat.

Det regnade som sagt vad hela tiden, så det var svårt att uppleva New York under mitt paraply. Men till slut kom vi fram till biblioteket. Häftig byggnad!Det var lite som att resa bak i tiden. Men det satt flera personer och studerade, läste, forskade eller bara stillade sin nyfikenhet. Det var magiskt tyst i salarna.Den här bilden är tagen från trappan på biblioteket rakt ut mot gatan. Det är så häftigt med dessa raka gator som man kan se flera kvarter fram. Synd att det var så grått och regnigt!

Efter biblioteket var nästa mål, MoMa konstmuseum för dit hade vi biljetter i vårt pass. Det ligger på 53 gatan så det var bara att traska på. Vi gick dock in i affärer på vägen dit och vi stannade också på ett sallad&deli-ställe där vi kunde plocka ihop den mat vi ville ha och man betalade efter vikten. Det var en mycket bra buffé med goda rätter. Hade det varit fint väder hade vi gått ut i parken men nu fanns det en ovanvåning med bord och stolar. God mat! 

Vi gjorde ett stopp till på vägen, St Patrick´s cathedral. En gigantisk katedral med mycket att titta på.


Till sist när vi nästan var blöta, trots paraply, kom vi fram till MoMa. Då visade det sig att jag dragit med mig Maria till fel museum. Det var inte här vi hade biljetter utan till Metropolitan museum....och dit orkade vi inte gå. Vi gick ut i regnet igen och tänkte uppsöka Top of the Rock, Rockefeller center. Vi hade biljetter hit också, och tänkte då åka upp 55 våningar för att se på utsikten. Väl framme, fick vi reda på att det var onödigt att åka upp för pga regnet ser man ingenting. Jaha... Vi gick ut i regnet igen, passerade Rockefeller plaza.
Det fanns en stor trevlig uteservering och trevlig angränsande park där vi kunde ha druckit vårt kaffe om det inte hade regnat så mycket. Vi vände kosan och gick tillbaka mot hotellet. Av en slump gick vi igenom diamant distriktet. Många praktiserande judar, bara män, gick på gatan och juvelerarbutik efter juvelerarbutik avlöste varandra. Det var nästan lite kuslig stämning där och vi pustade ut när vi kom bort från gatan. Men ändå fräckt att få se.

Vi hittade också av en slump HBOs souvenirbutik. Jag gick in för att se om det fanns något kul från Game of Thrones till dottern, med där fanns inte mycket. Vi hann inom ett kaffeställe till innan vi kom hem.

Idag ar det känts i kroppen av allt promenerande. Idag är vi lite möra i låret och jag har ont i ryggen av att släpa på en tung handväska hela tiden. Så nu tillbaka på hotellet är det skönt att lägga upp benen och vila en stund.

Vi sak väl bege oss ut igen och äta middag om vi orkar. Maria verkar ha somnat igen. Men jag får nog liv i henne igen.

I skrivande stund har vi bara gått 14938 steg. I går stannade det strax under 20000 steg.

Inga kommentarer: