söndag 15 november 2015

Jul i Köpenhamn




Jag och svägerskan har varit 2 dygn i Köpenhamn. Vi har haft 2 magiska dagar i ett sjukt vackert Köpenhamn. Det kändes som vi var med i en feel good-film och vi hade huvudrollen. Vart vi än  gick så var det så vackert skyltat, så mysigt juldekorerat och det kändes som en Dickens jul på var och vartannat fik/restaurang när man stod utanför och tittade in.

Jag har läst någonstans att det är 450 000 smålampor i Köpenhamn, 1000 julgranar och 2,5 km julgirlanger och sedan tillkommer julmusiken, doften av glögg och alla tomtar och vackra saker i fönstren. 

Vi tyckte Köpenhamn var fredligt, rofyllt och så avslappnat, trots att det är en storstad. Det är så internationellt och ändå kände vi oss så hemma. Vi såg inga tiggare eller missbrukare, metron var ren och det var snyggt och prydligt överallt där vi var. 

Vi gick i massor med butiker och vi fyndade en del, speciellt svägerskan. Vi drack gott kaffe med fikabröd, vi åt god mat både på Ströget, vid ströget och i Nyhavn. Vi bodde på hotell i Kastrup och det var så smidigt att ta sig emelllan med metron.

På väg hem till Sverige bröts förtrollningen då vi slängdes in i verkligheten då vi delade tåg med många asylsökande. Att titta in i deras ögon av oro, inför om de skulle få stanna kvar i Sverige eller hjälp med dit de vill, kändes som en klump i magen. Var kommer de sova i natt? Hur kommer de få det? Här kommer vi i vår trygga vardag och bara kliver av till nästa tåg som tar oss snabbare hem till familj, hem och trygghet.


Samtidigt finns det inga ord för det grymma terrorvåld som hände i Paris i helgen. Så hemskt, så grymt, så sjukt. Mina tankar går till alla som påverkas av denna hemska terrorhandling.




Inga kommentarer: