söndag 26 februari 2012

Ställer in mig inför jobbvecka igen

Jag var lite efter med rättningsarbete och har nu ägnat dagen till att komma ikapp. Mina elever tvingas att läsa mycket litteratur och alla skriv-, tal- och läsförståelseövningar baserar jag på skönlitteraturen. Mina elever är inte vana läsare när vi träffas i augusti i årskurs 1 men de blir det under de två åren vi är tillsammans. Jag tror så mycket på att språkutveckling sker med hjälp av skönlitteratur. Nu har jag suttit och rättat texter som baseras på Högläsaren av B Schlink och Tusen strålande solar av K Hosseini som mina tvåor har skrivit. Jag blir alldeles rörd över hur jag ser att de har utvecklats. En del av dem förstod jag inte termin 1 och nu skriver de på VG och MVG nivå. Men det är viktigt att välja bra litteratur och om de inte tycker att romanen är så rolig så måste uppgiften vara så rolig så det överväger läsandet.
Just nu läser mina tvåor Simon och ekarna av M Fredriksson och jag hoppas på att den går på biograferna när vi är klara med den så vi kan gå och se den också. Det är ingen film de skulle betala till själv och se men jag tror att de skulle ha en stor behållning av den.
Mina ettor har precis börjat med Flyga drake av K Hosseini. Den gör alltid succé. Jag har nog läst den 10 gånger nu med olika klasser. Men den engagerar och berör.
Med mina prepare läser vi Morbror Kwesis vålnad av J Lundström, en humorfylld bok men ganska svår svenskmässigt. I morgonbitti ska de ställa frågor till varandra om innehållet. Frågorna har förberett nu under lovet.
Hemma har jag precis avslutat Inlåsta av E Donoghue som var en fiktiv berättelse om en 19-årig kvinna som kidnappades och låstes in av en man. Vi kommer in i handlingen när hennes son fyller 5 år och det är pojkens berättelse vi får följa från rummet och sedan världen. Bra skrivet av författaren men det hade varit mer stuns i den om den hade baserats på en verklig händelse.
I förra veckan lånade jag Kärlekskursen av A Goldman. En fantastisk författare. Hon skriver helt magiskt. Jag har läst tidigare böcker av henne och kan vara helt ointresserad av ämnet men hennes språk får mig intresserad av handlingen i alla fall. Denna bok är snart utläst


och då ska jag läsa Jag är Zlatan Ibrahimovic. Sonen sträckläste den under 3 dagar när han var sjuk och mannen läste den förra veckan så nu är det min tur att läsa den.

Jag är så glad över att jag kan läsa igen. För två år sedan fick jag inte ihop 2 meningar och jag kunde inte tillgodogöra mig innehållet i en text. Så skönt att det gick över. Vad skulle jag göra utan böcker?

2 kommentarer:

madde sa...

ja precis - jag håller med till 100% man lär sig så mycket av att läsa.
jag älskar att läsa o dottern har ärvt detta. ja även fredde läser men inte lika mycket. jag älskar hosseins böcker...

tack för att du gillad mitt färg-påhitt.....jag älskar färg då det gör mig glad..... kramis madde

Anonym sa...

Så duktig du har varit. Är imponerad av ditt pedagogiska sätt att lära eleverna svenska. Jag vill också läsa Zlatans bok,kanske kan låna den så småningom. Ha enbra vecka. Gerd