fredag 10 september 2010

Eid Al-Fitr

Idag har jag inga elever. 13 av mina 16 elever är muslimer och är lediga idag för att fira sin stora högtid Eid Al-Fitr, Ramadan är över och de får fira med sina familjer och vänner.

Igår hade vi tadjikiska muslimer på besök så vi fick hedra deras högtid med att bjuda på middag. Ja, jag och mannen fick inte äta men vi satt med vid bordet och njöt av vårt vatten medan våra barn och gäster åt. Kycklinggryta med ris och äpplekaka med vaniljsås.

Det blev en intensiv dag för oss men trevlig. Att vi skulle få gäster från Tadjikistan visste vi inte i början av veckan. I tisdags fick mannen ett samtal av sin svenska kontakt i Tadjikistan och sa att Generalens dotter hade kommit in på universitet i vår stad med bostad. Nu när pappa General var i Sverige för att se att hon installerade sig väl i sin bostad, så fick de beskedet att det inte hade blivit någon bostad ännu. Vad göra?

Här kommer vi in i bilden. Vi blir kontaktade och de ber om hjälp. Vi söker med ljus och lykta hos alla våra vänner och bekanta om de vet eller har något rum ledigt tills Universitetet har fixat boendet. En familj vi vi känner nappade och tar emot henne med stora famnen.

Därför har vi nu haft kontakt med våra tadjikiska gäster och bjöd hem dem till oss igår. Idag åker pappan hem igen och dottern kommer att vara hos oss denna eftermiddag för hon kan inte flytta in förrän i kväll. Vad bra det känns att allt ordnade sig till slut. Undrar om de någonsin förstår vilken tur de haft. Synd att vi inte blev kontaktade tidigare för då hade vi kanske hittat ett permanent boende nu när hon ska studera här i 3 år.

Nu är jag inne på 5 dagen med mitt pulver. Det går faktiskt riktigt bra. Jag har varit och simmat 3 gånger denna vecka hitintills och mannen har tränat 4 gånger. Ungdomarna har skött mat och disk när vi har varit och tränat. Lyx.

I morgon ska vi kanske till det stora badet inne i stan, jag, dottern och mannen.

Inga kommentarer: